Instagram   Facebook   YouTube   e-mail info@bogatasuma.eu   Call +385 95 5555677  Website in English Eng   Hrvatski HR

 

Ons voedselbos

We werken aan 3 voedselbossen op het terrein:

1. Het "failed food forest" (het gefaalde voedselbos)
2. de voedsel savanne
3. verbossing van de boomgaard

1. Het "Failed Food Forest" (gefaalde voedselbos)
Het gefaalde voedselbos lukt niet helemaal. Het was een overwoekerd stuk terrein, vol met kersenbomen, wilde rozen, twee tamme kastanjes en een walnootboom. Er stonden ook een paar populieren en een es, en die hebben we weggehaald om wat licht in het gebied te brengen. Maar toen zagen alle slapende onkruid-zaden het licht!
Om al het onkruid tegen te gaan, probeerden we klaver te zaaien. En ondertussen plantten we hazelnootstruiken, rode bessen, blauwe bessen, vlier, pepermunt, citroenmelisse en thijm. Het idee was dat de gewenste bomen en struiken het zouden overnemen van de ongewenste. Maar dat is dus nog niet gebeurd...
>> Read more about this 1st forest garden on our terrain


2. Voedsel savanne tussen de tuin en de takkenwal

Het veldje tussen de tuin en de takkenwal ligt prachtig op het zuiden. Licht gekanteld naar de zon. We hadden er nooit goed gekeken, tot de dag dat ik besloot mijn zelfgekweekte bessenstruiken niet in het mislukte voedselbos te planten, maar dichter bij huis.

Ik bekeek het veldje eens goed en vond allerlei verrassingen! Iets wat een overwoekerde struik leek, bleek een laag kerspruimenboompje. Ik vond de jonge sprieten van een hazelaar en bij de takkenwal groeiden al de beste bramen. Er groeiden allerlei thee-kruiden tussen het gras, en een flink stuk had bosaardbei als vloerbedekking.

Ik plantte er een mispelboompje en een kaki, een vlinderstruik en een vlier, kruisbessen, zwarte, blauwe en rode bessen, en dit werd mijn nieuwe kruiden-plant-plek. Longkruid uit het bos, sint janskruid van het veld, echinacea...

Er zijn nu paden aangelegd (met houtsnippers als bedekking) en langzamerhand maakt het gras plaats voor eetbare planten, struiken en bomen.

>> More about the food savanna


Van pruimengaard tot voedselbos

De vorige eigenaars van ons land hadden een pruimengaard op de noordhelling achter het huis geplant. Ik heb me een paar jaar afgevraagd waarom ze die plek hadden gekozen en ik denk dat ik het nu weet. Nnoordhelling, kouder, dus bomen bloeien later, als er minder kans is op nachtvorst. Bovendien blijft de vorst daar niet hangen; hij kan nog veel verder de helling af.
Daarnaast is deze bomenaanplant een goede manier om de aarde vast te houden. Zonder die bomen was de hele helling al naar beneden gespoeld.

We hebben een "net and pan system" in deze boomgaard gemaakt zodat het water tijd krijgt om in de bodem te zinken en niet alle voedingsstoffen wegspoelt. Daarnaast hebben we wat bevriende planten geplant:
- smeerwortel (levende mulch en bijenplant, rijke bron aan voedingsstoffen en goede bodembedekker om onkruid tegen te gaan),
- calendula (jaarrond bloemetje trekt bijen aan en fleurt de salade op)
- mierikswortel (antibacterieel en schimmelwerend, levende mulch en weert sommige vervelende insecten af)

Als de (oude) pruimenbomen weer pruimen gaan geven, dan maken we een plan om meer diversiteit aan te brengen. Maar vooralsnog denken we dat de bomen TE oud zijn, en dat we ze beter als brandhout kunnen gebruiken. Dus geen grote investeringen in aanplant!

>> More about the net and pan system and the plum orchard


Barbara en Nol maakten een animatie om de lagen in een voedselbos uit te leggen:

Food forest layers explained


Follow Barbara's board My forest garden inspiration on Pinterest.

 Instagram   Facebook   YouTube   e-mail info@bogatasuma.eu   Call +385 95 5555677  Website in English Eng  Hrvatski HRBogata Suma

over ons

permacultuur locatie in Kroatie

foto's overzicht
foto's voedselbos
foto's van ons huis
permacultuurtuin foto's
foto's van het terrein
dierenfoto's
winterfoto's Kroatie

contact

Permacultuur boerderij in Kroatie

permacultuur @ Bogata Suma
12 permacultuur principes 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Activititeiten

kalender workshops & cursussen

permacultuur leraar Barbara Scheltus

Permacultuur cursussen in Kroatiƫ

vrijwilliger op een permacultuur boerderij

Kamperen

Vind ons in Google maps

Camping in de natuur

Welkom aan onze tafel

Bogata Suma als locatie

Bogata Suma,  Bel +385-95-5555677,   mail info@bogatasuma.eu