Instagram   Facebook   YouTube   e-mail info@bogatasuma.eu   Call +385 95 5555677  Website in English Eng   Hrvatski HR

 

Een zelfvoorzienend leven

Voor ons is een zelfvoorzienend leven een prachtig streven. We houden van een natuurlijk leven, met de ritmes van de seizoenen en de oplossingen van Moeder Natuur. Gezond leven is ook een van onze drijfveren, en zorgen voor onze eigen gezondheid met kruiden en gezond voedsel.

Een autarkisch leven past bij onze waarden en levensvisie. Duurzaamheid, onafhankelijkheid, een kleine "voetafdruk" op de aarde, liefde en zorg voor onze omgeving en de levende wezens om ons heen. Het past bij onze wens om permacultuur in alle aspecten van ons leven te brengen.

Het leven met de seizoenen betekent voor ons ook een simpeler leven, met bijvoorbeeld minder keuzestress. We eten wat de tuin ons schaft. Genoeg is genoeg.
In de winter leven we meer binnen in huis, en ook binnen in onszelf. Wintertijd is goed voor evaluatie en meditatie met breien of een haakwerk. In de zomer genieten we van buiten zijn, uitgebreid tafelen met gasten en vrijwilligers, kampvuren...

Zodra de sneeuw smelt, staat er weer winterpostelein en lamsoren op het menu.Later, als de wilde aardbeien rijpen, kunnen we onze winterkleding omwisselen voor zomerkleding. Zodra alle appels gevallen zijn, wordt het weer kouder en natter. En als de rozenbottels zoet zijn, zal het snel kerstmis zijn.

Meer en meer zelfvoorzienend in 5 jaar tijd

Toen we in 2009 op het land van Bogata Šuma gingen wonen, maakte ik een schema (mindmap) van wat ik allemaal in 5 jaar wilde bereiken. Het papier hing aan de muur, het viel een paar keer en werd een beetje smoezelig, en uiteindelijk raakte het kwijt. Maar rond kerst 2013 vond ik het terug onder een kast! Net voor de 5 jaar om zouden zijn.

Tot mijn grote verbazing hadden we ongeveer alle doelen gehaald! We groeiden en mixten onze eigen kruiden voor thee, zalven, olieen en de keuken, we maakten yoghurt en kaas, onze eigen wijn, brood, zuurdesembrood, en natuurlijk hadden we een jaarrond volle tuin. Alleen bier maken zat nog niet in onze routine, en we hadden nog geen geiten voor melk.

Mindmap self sufficiency

De gebieden waarin we aardig zelfvoorzienend zijn:

Gedroogde, ingevroren, gefermenteerde en pickled groenten en fruit
Paddestoelen
Kruiden (voor in de keuken en voor thee)
Siropen
Jams & compotes
Wijn (bloemenwijnen, vruchtenwijnen)
kombucha & water kefir
Appel cider
Appel azijn
Walnoten & hazelnoten
Eieren
Vlees (konijnen, kippen en wild)
Zuurdesembrood
Stookhout
Dierenvoer

book by John Seymour book by Jenna Woginrich book by Tom Hodgkinsonbook Bridgewater

Ons favoriete boek over zelfvoorzienend leven is het practische en vrij complete boek van John Seymour.
Maar we hebben meer bronnen van inspiratie, zoals Jenna Woginrich's boek Made from scratch, het goed leesbare boek van Tom Hodgkinson: Brave old world of The Self-Sufficiency Handbook van Alan Bridgewater. Naast natuurlijk diverse bronnen op internet en onze buurvrouw Anja die ook van experimenteren houdt.


We geven ook workshops in zelfvoorzienend leven.

You can also check out our blog! http://livingselfsufficient.wordpress.com/


"You inspire us to do what we are passionate about. You make life look so easy and enjoyable and we can't wait to take your life style back home with us."

Keri & Leighann Van Deventer, United States of America >> moreInstagram   Facebook   YouTube   e-mail info@bogatasuma.eu   Call +385 95 5555677  Website in English Eng  Hrvatski HRBogata Suma

over ons

permacultuur locatie in Kroatie

foto's overzicht
foto's voedselbos
foto's van ons huis
permacultuurtuin foto's
foto's van het terrein
dierenfoto's
winterfoto's Kroatie

contact

Permacultuur boerderij in Kroatie

permacultuur @ Bogata Suma
12 permacultuur principes 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Activititeiten

kalender workshops & cursussen

permacultuur leraar Barbara Scheltus

Permacultuur cursussen in Kroatië

vrijwilliger op een permacultuur boerderij

Kamperen

Vind ons in Google maps

Camping in de natuur

Welkom aan onze tafel

Bogata Suma als locatie

Bogata Suma,  Bel +385-95-5555677,   mail info@bogatasuma.eu