Instagram   Facebook   YouTube   e-mail info@bogatasuma.eu   Call +385 95 5555677  Website in English Eng   Hrvatski HR

 

Permacultuur - onze compost en plantvoeding

Onze aarde is prachtig zwart, rijk aan bodemleven en vol met gangetjes en lucht. We voeden de bodem met vaste en vloeibare compost om het ook zo prachtig te houden..

Compost
We hebben nooit veel keukenafval voor de composthoop omdat de honden, katten en konijnen er eerst van eten. En alles wat dan overblijft, gaat naar de kippen die er vrolijk in rondscharrelen en het hunne uitpikken..

De compostbak in de keuken heeft een rooster en een kraantje onderin, zodat we de vloeibare compost kunnen aftappen. Die gaat verdund (1:10) met het gietwater naar hongerige planten zoals tomaten en kolen.

De konijnen wonen op zaagsel (van onze zaag en schaafmachine) en stro (van buurman Mile). Als we hun hokken schoonmaken, gooien we het zaagsel-stro-poepmengsel direct als rijke mulch in de tuin, of we laten het voor de kippen om in te scharrelen.

Mulch from the rabbits

Vloeibare compost
Naast de vloeibare compost die uit de keukenbak komt, maken we ook zelf "compost thee" voor de tuin. Met brandnetel, smeerwortel en knoflookblad bijvoorbeeld, die we een paar weken laten "trekken" in een ton regenwater.

De houtas van de kachels gooien we op de compost hoop, in het slaaphuis van de kippen (tegen luizen en mijten) of ('s winters) direct in de tuin. De appels en knoflook schijnen er extra groot door te worden :-)
Houtas is een goede bron voor kalium en sporenelementen en het heeft een alkaliserend effect.

Kaolin klei
In het late najaar of vroege voorjaar kwasten we een laag witte klei (kaolin) op de stam van onze fruitbomen. Dat reflecteert het zonlicht dus warmt de stam niet zo snel op. Daarmee wordt de kans op barstende schors kleiner, en de boom bloeit later (wanneer er minder kans is op nachtvorst). De kaolin weert ook insecten die onder de bast kruipen en daar schade aanrichten.

 Instagram   Facebook   YouTube   e-mail info@bogatasuma.eu   Call +385 95 5555677  Website in English Eng  Hrvatski HRBogata Suma

over ons

permacultuur locatie in Kroatie

foto's overzicht
foto's voedselbos
foto's van ons huis
permacultuurtuin foto's
foto's van het terrein
dierenfoto's
winterfoto's Kroatie

contact

Permacultuur boerderij in Kroatie

permacultuur @ Bogata Suma
12 permacultuur principes 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Activititeiten

kalender workshops & cursussen

permacultuur leraar Barbara Scheltus

Permacultuur cursussen in Kroatiƫ

vrijwilliger op een permacultuur boerderij

Kamperen

Vind ons in Google maps

Camping in de natuur

Welkom aan onze tafel

Bogata Suma als locatie

Bogata Suma,  Bel +385-95-5555677,   mail info@bogatasuma.eu